Ledare

Segrare Åsa Jäger

Sören Tranberg. Foto: Nadja Sjöström

Sopranen Åsa Jäger tilldelas Tidskriften OPERAs pris 2024 för sin tolkning av Senta i Richard Wagners opera Den flygande holländaren på Göteborgsoperan. Jäger har just inlett en internationell karriär, inte minst när hon har sjungit Brünnhilde i Valkyrian i dirigenten Kent Naganos konsertanta version i Hamburg, Dresden och nu senast vid festspelen i Luzern. I den här versionen jobbar Nagano med tidstrogna instrument. Åsa Jäger kommer också att sjunga Brünnhilde i både Siegfried och Ragnarök med honom. 

Närmast väntar Senta igen, nu i tyska Coburg. Det var här som hon väckte internationell uppmärksamhet efter att ha gestaltat Brünnhilde i både Valkyrian och Siegfried. Prisutdelningen äger rum vid en konsert på Göteborgsoperan söndagen den 1 december, där Åsa Jäger också kommer att sjunga.

Den segdragna frågan kring Kungliga Operans renovering verkar fortfarande hänga i luften. Statens fastighetsverk (SFV) har i dagsläget ingen plan för hur den ska gå till. Projekteringen verkar inte ha kommit i gång. SFV ber att få återkomma senare i höst. A never ending story. Hur ska teatern under sådana premisser kunna göra en repertoarplanering värd namnet? Och var ska Operan spela sina produktioner när nationalscenen kommer att hålla stängt under fem år? 

Det enda vettiga är att bygga ett nytt operahus som motsvarar dagens behov när det gäller att producera opera. Att bara lappa och laga nuvarande byggnad räcker inte. Problemet med ett föråldrat operahus kommer att kvarstå. 

När dessa rader skrivs har vi just fått ett generöst bidrag från Anders Walls Stiftelse. Vi producerar både en papperstidning och en digital version av OPERA, som är mer aktiv än någonsin. Sedan ett drygt år tillbaka har vi utökat vår närvaro på sociala medier – hemsidan, Facebook och Instagram –, där föreställningsrecensioner läggs ut så snart en uppsättning haft premiär. Nu kan du läsa dagsfärska recensioner och ta del av operanyheter direkt i din mobil, surfplatta eller dator. 

Som prenumerant på papperstidningen har du tillgång till allt digitalt innehåll – recensioner, nyhetsnotiser, tips och minnesord – samt vårt digitala arkiv från 2015 och framåt.  Är du pappersprenumerant har du tillgång till allt detta. Om inte, kan du teckna en digital prenumeration för endast 39 kronor i månaden (se s.9). Givetvis har även digitala prenumeranter full tillgång till arkivet. 

Ge bort OPERA i julklapp! Tipsa vänner och familj om att bli digitala prenumeranter, så fler får tillgång till vår samlingsplats för allt inom opera!

Se mer i vårt bifogade lösblad i tidningen. 

Med tillönskan om en fin musikhöst! 

Sören Tranberg
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Fler Ledare från OPERA