Nyheter

Två operor nästa sommar i Vadstena

Nästa sommar kommer Vadstena-Akademien återigen att spela opera på två scener. På Vadstena slott presenteras en världspremiär i modern tid, Alessandro in Susa av Luigi Mancia (1708). Eftersom operor på den tiden producerades med samma frenesi som dokusåpor i dag har den inte spelats sedan dess. Kanske sågs den också som alltför provocerande.

Alessandro in Susa är en tragikomisk opera som framförs på italienska. Operan tar ett lustfyllt avstamp i det historiskt sanna bröllopet i Susa – då Persiens huvudstad. Här berättas om Alexander den store i en dryckestävling med sin general, om två kvinnors dragning till samme man och om hur en glorifierad erövrare riskerar att falla i maktmissbruk och självförhärligande.

Operan har tagits fram av musikarkeologen Holger Schmitt-Hallenberg. Regisserar gör Lars Bethke, som svarade för Rossinoperan La Gazzetta på Läckö slott i somras. För den musikaliska ledningen står Mariangiola Martello. Sommaren 2022 dirigerade hon Il colore fa la regina i Vadstena (se OPERA nr 4/2022).

På Vadstena Gamla teater spelas modernare tongångar. Enaktsoperan Den starkare av Margareta Hallin (1990), som är baserad på August Strindbergs pjäs. Vadstena-Akademiens nya konstnärliga ledare och vd Catarina Gnosspelius regisserar.

Uppsättningarna är varsin fristående del av en helhet. Den starkare spelas som matiné, Alessandro in Susa på kvällen.

Gemensamt premiärdatum den 24 juli.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA