Nyheter

Gasklockan ny hemmascen under Kungliga Operans renovering

Gasometer. Foto/montage: Markus Gårder

Gasometer blir scen för Kungliga Operan medan operahuset vid Gustav Adolfs torg renoveras. Den unika gasklockan i Norra Djurgårdsstaden blir ett spektakulärt scenrum för opera, balett och klassisk musik. Operan flyttar in den 1 februari 2027.

”Gasometer erbjuder en unik publik- och scenupplevelse och vi ser fram emot att få möta publiken där när Operahuset måste stänga för renovering och ombyggnad”, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.

Operans scen i Gasometer tar in en publik på 1600 personer. Genom flytten kommer Kungliga Operan att öka kapaciteten i salongen med nära 30 procent jämfört med i dag.

Gasometer inryms i en tidigare industribyggnad, en gasklocka, i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden som omvandlats från industriområde till en modern och levande stadsdel. I de intilliggande före detta industrilokalerna planeras ett hotell och i närheten pågår sedan tidigare uppförande av bostäder och kontor, vilket länkar samman Norra Djurgårdsstaden med Stockholms innerstad.

Gasometer ägs av Stockholms stad och drivs av Cirkus Venues, som även driver bland annat Cirkus och Hasselbacken på Djurgården.

Kungliga Operan kommer att ha behov av kompletterande lokaler för administration, repetitioner och övrig verksamhet. Vilka dessa lokaler blir är ännu inte fastställt. Var Hovkapellet ska repetera är inte heller klart.

Unga Operan följer inte med till gasklockan utan kommer att mötas sin publik på andra scener i Stockholmsområdet samt runt om i landet.

Kungliga Operan stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA