Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Antikrist och Maskerad

Nielsens Maskerad. Distr: Naxos
Langgaard: Antikrist Stucki, Lehman, Roberts, Carmack, Bieber, m.fl. Orchestra and Chorus of the Deutsche Oper Berlin/Zilias Regi och scenografi: Ersan Mondtag Naxos 2.110764 [1 dvd] Nielsen: Maskerad Porter, Buczowska, Bullock, Reiter, Holender, m.fl. Chor der Oper Frankfurt, Frankfurter Opern- und Museumsorchester/Engel Regi: Tobias Kratzer Scenografi: Rainer Sellmaier Naxos 2.110762 [1 dvd] Distr: Naxos Rued Langgaards magnum opus, operan Antikrist, skrevs på tjugotalet. En reviderad slutgiltig version var färdig 1930. Men först jämnt femtio år senare, 1980, och långt efter Langgaards dö...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

575:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Langgaard: Antikrist
Stucki, Lehman, Roberts, Carmack, Bieber, m.fl.
Orchestra and Chorus of the Deutsche Oper Berlin/Zilias
Regi och scenografi: Ersan Mondtag
Naxos 2.110764 [1 dvd]

Nielsen: Maskerad
Porter, Buczowska, Bullock, Reiter, Holender, m.fl.
Chor der Oper Frankfurt, Frankfurter Opern- und Museumsorchester/Engel
Regi: Tobias Kratzer
Scenografi: Rainer Sellmaier
Naxos 2.110762 [1 dvd]
Distr: Naxos

Rued Langgaards magnum opus, operan Antikrist, skrevs på tjugotalet. En reviderad slutgiltig version var färdig 1930. Men först jämnt femtio år senare, 1980, och långt efter Langgaards död, framfördes en konsertversion i dansk radio. Inte förrän 1999 fick den sitt sceniska uruppförande – i Innsbruck (finns på cd). 

Tre år senare, 2002, fick Antikrist så äntligen sitt första sceniska framförande i Danmark, ett minnesvärt tillfälle på en specialscen i Christiansborgs ridhus i Köpenhamn. Möjligen skulle Langgaard ha tyckt att Staffan Valdemar Holm handlade alltför egenmäktigt med materialet, men Holm lyckades på ett smått genialt vis foga ihop en starkt fungerande helhet av Langgaards fragmentariska visioner genom att förlägga dem till en liten pietistisk fiskarkommunitet. Den uppsättningen finns tacknämligt nog bevarad på dvd.

”Scenbilden är en storstadsgata tecknad litet i tjugotalsstil à la Dr Caligaris kabinett. Det är absolut ett relevant sätt att angripa detta mycket udda men så storslagna tjugotalsverk.”

Den tyska premiären på Antikrist skulle ha ägt rum i mars 2020 på Deutsche Oper i Berlin men stoppades då av covid. Tre år senare ägde i alla fall premiären rum, och även den finns nu på dvd. Den är helt annorlunda än Holms version. Holm låter det apokalyptiska spelet om den moderna människans moraliska förfall äga rum bland högst levande, verkliga människor, medan Ersan Mondtag i Berlin avindividualiserar alla figurer (det är helt i Langgaards anda) och ger dem bjärta masker som täcker hela kroppen; scenbilden är en storstadsgata tecknad litet i tjugotalsstil à la Dr Caligaris kabinett. Det är absolut ett relevant sätt att angripa detta mycket udda men så storslagna tjugotalsverk. Den stora nackdelen är att det inte går att engagera sig i dessa besynnerligt groteska scengestalter som kompletteras av balettfiguranter. 

I den danska uppsättningen tecknas i stället skarpa och berörande karaktärer, och rollerna blir då också mycket tacksammare för sångarna att utforma. Av sångarna på Deutsche Oper sticker bara Flurina Stuckis ”Den stora skökan” ut en smula med starkt utspel, men hon kan ändå inte konkurrera med Camilla Nylunds överlägset expressiva och vackra sopran.

Det mest intressanta med denna nya Antikrist-version är i stället vad Stephan Zilias åstadkommer med Deutsche Opers ytterst välspelande orkester. Här hör vi på ett helt annat sätt än hos Thomas Dausgaard och de danska radiosymfonikerna hur nära Wagner och Richard Strauss Langgaard egentligen lägger sig i sin högspända musik. Här är Den stora skökan påtagligt en syster till Salome, vilket hon inte alls är när Dausgaard ger henne musikalisk profil. Men det är definitivt den danska versionen man ska välja för en Antikrist på dvd.

Att det i Köpenhamn sjungs på danska och i Berlin på tyska spelar mindre roll. De bibliska textfragment som Langgaard fogat ihop är lika förbryllande på båda språken. Så förhåller det sig inte med en annan dansk opera, som också är aktuell på tyskspråkig dvd, Carl Nielsens Maskerad. Att man i Tyskland framför Maskerad på tyska är naturligt, men en skandinav som ämnar investera i en dvd-inspelning lär knappast välja en där man sjunger på annat än danska. Nielsens opera är alltför intimt förknippad med danska språket.

”Inte en enda scenisk fyndighet noterar jag i ett verk som brukar ge så många chanser till muntrationer i marginalen. Sångare och orkester agerar på rutin.”

Den här inspelningen är gjord på Frankfurtoperan i december 2021. För regin står en av Tysklands mest idérika operaregissörer i dag, Tobias Kratzer. Dessvärre hade han tydligen annat i tankarna när han satte upp denna platta version av Maskerad. Scenen är ett enkelt upphöjt podium, där alla tränger ihop sig. Inte en enda scenisk fyndighet noterar jag i ett verk som brukar ge så många chanser till muntrationer i marginalen. Sångare och orkester agerar på rutin. Men det finns ett plus, den nya tyska översättningen har esprit och är riktigt rolig. Men det räcker ju inte som rekommendation!

Det finns faktiskt sedan tidigare en annan tysk version av Maskerad på dvd från Bregenz 2006 i regi av David Pountney. Där är den tyska översättningen mer poänglös, men det sjungs och spelas genomgående mycket bättre; i gengäld är den egendomliga ljus-och färgsättningen plågsam för ögat.

Maskerad på danska då? Jo visst finns det en sceniskt, musikaliskt och språkligt överlägsen dansk dvd-version av Maskerad från Kasper Holtens uppsättning på Det Kongelige, som hade premiär hösten 2006. Den är dock totalspolierad av en rosenrasande bildproducent som fått för sig att ideligen avbryta handlingen på scenen med en titt ner i orkesterdiket och för ett par sekunder filma en basunist, en andraviolinist eller Michael Schønwandts leende ansikte. Dessa hundratals inklipp gör det outhärdligt att försöka titta på den dvd:n.

Maskerad väntar fortfarande på sin första rekommendabla dvd-version. Man gör än så länge klokast i att välja den senaste cd-versionen från 2015 med i stort sett samma dirigent och ensemble som i den havererade dvd-versionen från Det Kongelige. Även om jag har roligt åt det tungvrickande rimmandet på den nya dvd:n från Frankfurt, så är inte Maskerad på tyska något riktigt alternativ.

Lennart Bromander

Fler Nytt på dvd från OPERA