Nyheter

Drottningholmsteatern spelar Telemanns Orpheus nästa sommar

Drottningholms Slottsteater.
Orfeus och Eurydike har kommit att betyda mycket för den svenska operakonsten och det den mest gestaltade berättelsen i olika uppsättningar på Drottningholms Slottsteater under 1900-talet. I augusti 2025 spelas för första gången George Philipp Telemanns (1681–1767) Orpheus på teatern. Operan uruppfördes i Hamburg 1726.

Operan återfanns så sent som i slutet av 1900-talet. Och i Telemanns verk lyfts en ny huvudkaraktär in i handlingen. Det är Orasia, drottning av Thrakien som är olyckligt förälskad i Orpheus. Om budskapet i Orfeus och Eurydikemyten är att du inte kan gå tillbaka och ändra ditt öde så är innebär med Orasias tillägg att du inte heller kan ändra en annan människas livsväg.

Merparten av texten är på tyska, skriven i musikalisk tysk stil, men det finns även arior på italienska och franska. När operan återfanns saknades delar som övergångar mellan arior. Teaterns musikchef Francesco Corti delar därför musik av Telemann med andra samtida Hamburgtonsättare för att skapa en komplett Drottningholmsversion.

Regissör är italienskan Elena Barbalich som bl.a. undervisar i regi vid Accademia di Belle Arti di Venezia. Scenograf är Christer Nilsson och för kostymdesignen svarar Anna Kjellsdotter. Francesco Corti leder Drottningholmsteaterns kör och orkester. Solisterna kommer att meddelas senare.

Premiären äger rum den 2 augusti och därefter spelas uppsättningen till och med den 16 augusti. Biljettförsäljningen startar den 28 november i höst.

Men för den nordiska premiären av Orpheus svarade Vadstena-Akademien när Clara Svärd iscensatte operan sommaren 2019. Jag skrev i min recension     ”Sångarna är totalt sammansmälta med musiken och detta kommer fint fram i den sceniska aktionen”. För detta nominerades sedan Vadstena-Akademien till Tidskriften OPERAs operapris.

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA