In Memoriam

Marianne Mellnäs 1934–2024

Marianne Mellnäs.

Sopranen Marianne Mellnäs har avlidit. Hon fick sin första sångutbildning i hemstaden Göteborg. På Musikhögskolan i Stockholm studerade hon sång för Ragnar Hulthén och vidare vid Musikhögskolan i Berlin. Marianne Mellnäs var en ofta anlitad solist i mässor och oratorier, liksom egna konserter.

Mellnäs var en mångsidig och storartad sångerska med såväl klassisk som nutida musik samt jazz på repertoaren. Dessutom var hon en mycket stor personlighet. Under många år var hon medlem i Radiokören, där hon ofta framträdde som solist.

Under åren 1958–76 var Marianne gift med tonsättaren Arne Mellnäs som skrev flera verk direkt för henne, bland annat Omnia tempus habent med text ur Predikaren som hon uruppförde i Visby domkyrka 1972.

Marianne Mellnäs samarbetade och uruppförde flera av organisten och tonsättaren Torsten Nilssons verk tillsammans med Oscars motettkör i Oscarskyrkan i Stockholm som finns dokumenterade på ett flertal inspelningar.

År 1981 spelade hon in en lp med titeln Egensinnigt tillsammans med organisten Björn Stoltz med musik av Bizet, Rachmaninov, Honegger, Purcell, Saint-Saëns, Debussy och Arne Mellnäs och så Isoldes Liebestod (i bearbetning av Björn Stoltz.)

Hon spelade också in en skiva med Visby Storband med sånger som ”Heaven” och ”Three Letter Word” ur Duke Ellingtons Sacred Concerts.

Marianne Mellnäs blev 90 år.

Mats Wänn

Fler In Memoriam från OPERA