Kommande säsong

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det Kongelige Teater 2024/2025

Den 16 januari 2025 blir det premiär för Donizettis Maria Stuarda. Foto: Grand Théâtre de Genève/Monika Rittershaus
Sju premiärer erbjuds publiken i Köpenhamn av Det Kongeliges operasektion under nästa säsong. Den första går av stapeln den 8 september med Verdis Don Carlos i en uppsättning av David Livermore. Den som ges i samarbete med operan i Monte Carlo. Sist Don Carlos sattes upp i Köpenhamn 2007 i Kasper Holtens regi gjordes kung Filip med tung auktoritet av Stephen Milling. Även denna gång är det Milling som gestaltar den dystre spanske monarken. Gisela Stille har de senaste åren betat av det ena efter det andra av de stora bel canto- och spintopartierna i den italienska repertoaren. Nu är det dag...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Sju premiärer erbjuds publiken i Köpenhamn av Det Kongeliges operasektion under nästa säsong. Den första går av stapeln den 8 september med Verdis Don Carlos i en uppsättning av David Livermore. Den som ges i samarbete med operan i Monte Carlo. Sist Don Carlos sattes upp i Köpenhamn 2007 i Kasper Holtens regi gjordes kung Filip med tung auktoritet av Stephen Milling. Även denna gång är det Milling som gestaltar den dystre spanske monarken. Gisela Stille har de senaste åren betat av det ena efter det andra av de stora bel canto- och spintopartierna i den italienska repertoaren. Nu är det dags för Elisabeth, Filips olyckliga unga hustru, och jag ser fram mot att få höra henne inte minst i sista aktens stora aria. Sångarna i de andra ledande rollerna har plockats in utifrån, Matthew White i titelrollen, Gihoon Kim, Posa och Aytaj Shikhalizada Eboli. Kanadensiske Jordan de Souza, ny GMD i Dortmund, dirigerar. 

Manfred Trojahn hör till Tysklands mest framstående tonsättare i dag men är inte så känd utanför sitt hemlands gränser. Hans opera Orest med eget libretto efter Euripides drama hade urpremiär i Amsterdam 2011 och får nu sin skandinaviska premiär i Köpenhamn den 19 september. Marie Jacquot tillträder sin nya tjänst som chef för Det Kongelige Kapel till hösten, men Orest är den enda premiär hon leder under säsongen. Kasper Holten regisserar och titelrollen görs av Christoph Pohl. Kvalificerade krafter också i övriga roller, som Thomas Blondelle, Apollon, Elisabeth Jansson, Elektra och Ida Falk Winland, Helene.

Säsongens tredje premiär följer redan den 6 oktober med ett mer välbekant verk, Mozarts Figaros bröllop, där Nicholas McGegan dirigerar och för regin står Anne Barslev, som är Den Jyske Operas i Århus nytillträdda operachef. Henning von Schulman är Figaro, som efter vissa förvecklingar kommer att få gifta sig med Clara Cecilie Thomsens Susanna. Thomsen fick den senaste säsongen ett mycket fint genombrott på Det Kongelige i Brittens The Turn of the Screw och Händels Saul. Det finns all anledning att se fram mot hennes Susanna – liksom mot Sofie Elkjӕr Jensens Grevinna. Greven sjungs av Theodore Platt, ett ungt stjärnskott med brittisk-rysk bakgrund, och han kommer ideligen att gäckas av Kari Dahl Nielsens Cherubin. 

Manfred Trojahns opera Orest med eget libretto efter Euripides drama hade urpremiär i Amsterdam 2011 och får nu sin skandinaviska premiär i Köpenhamn den 19 september. Foto: kglteater.dk

Elisabeth i Don Carlos är inte säsongens enda tunga nya roll för Gisela Stille. Den 16 januari 2025 sjunger hon titelrollen vid Danmarkspremiären på Donizettis Maria Stuarda. Det sker i Mariame Cléments uppsättning, som man gör i samarbete med operan i Genève. Gisela Stille kommer att sällsynt vackert gå under i maktkampen med sin kusin drottning Elisabeth, Elisabeth Jansson, medan tenoren Galeano Salas är hopplöst fångad mellan dessa två dominanta kvinnor. Talbot, Henning von Schulman, försöker förgäves medla. Paolo Arrivabeni dirigerar.

Johan Reuter rolldebuterade 2022 i Berlin som Hans Sachs i Wagners Mästersångarna i Nürnberg och har sedan dess även gjort denna ikoniska roll på Metropolitan i New York. Den 16 mars kommer turen också till den hemmascen som han så många år tjänat troget. Det sker i en uppsättning av den franske mästerregissören Laurent Pelly med den Wagnererfarne dirigenten Axel Kober. Magnus Vigilius står för friska nya konstnärliga vindar som Walther, medan Tom Erik Lie som Beckmesser envist håller på de gamla reglerna. Kampen gäller också om Evas gunst, och som Eva får vi för första gången höra Sofie Elkjӕr Jensen i ett stort Wagnerparti.

Årets produktion i samarbete med Lars Ulrik Mortensen och Concerto Copenhagen gäller för första gången en opera av Vivaldi, Griselda, som har premiär den 4 maj, med Noa Beinart i titelrollen. Den franska regissören Beatrice Lachaussée står för regin.

Den 21 maj följer så säsongens sista premiär, som tillika är en urpremiär. En av Danmarks ledande tonsättare, Bent Sørensen, har skapat en opera med libretto av fjolårets Nobelpristagare i litteratur Jon Fosse, Asle och Alida. Det är två välbekanta namn för den som läst Fosse men inte heller här är rollbesättningen klar. Sofia Adrian Jupither regisserar och Eivind Gullberg Jensen dirigerar.

www.kglteater.dk

Lennart Bromander

Fler Kommande säsong från OPERA